cara lock folder guna PASSWORD !!
Tuesday, 11 June 2013, ϟ 0

assalamualaikum .

sudah lama tidak berbloggg ..yeahh .hari ini dengan segala hormat nya kita  nk share sikit pasal
lock folder mengguna kan password. .act ,ini request dari kawan sy yg maha pemalas nak cari di  google and buat mereka yg share laptop dgn kawan ke ,parents ke .ada folder gambar ,video.file-file penting ke yg tk nk di lihat oleh orang ..konon nak ada privacy lah kan .di sini kita tunjukkan cara mudah untuk lock file anda sebagai file rahsia yg hanya blh  di buka oleh password anda .act ada dua cara satu lock folder dgn mengguna kan software ,satu lagi cara manual yg ini  lahh .

marii lah kita mula .
ikut step by step .okek ?!

 

*first sekali buat satu folder baruu ..
1 .copy semua nii .dan paste pada NOTEPAD anda .

       cls @ECHO OFF title Folder Private if EXIST "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}" goto UNLOCK if NOT EXIST Private goto MDLOCKER :CONFIRM echo Are you sure you want to lock the folder(Y/N) set/p "cho=>" if %cho%==Y goto LOCK if %cho%==y goto LOCK if %cho%==n goto END if %cho%==N goto END echo Invalid choice. goto CONFIRM :LOCK ren Private "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}" attrib +h +s "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}" echo Folder locked goto End :UNLOCK echo Enter password to unlock folder set/p "pass=>" if NOT %pass%== TUKAR PASWORD ANDA goto FAIL attrib -h -s "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}" ren "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}" Private echo Folder Unlocked successfully goto End :FAIL echo Invalid password goto end :MDLOCKER 4.md Private 4.bila dah echo Private created successfully goto End :End

 
2.lepas paste coding ini  pada notepad .tukar password anda di tempat sy highlight tu .

3. save file di atas sebagai :
klik gmbar untuk tumbuhbesaran si manja ..

4.bila dah siap, save di folder baru buat tadiii .
5.  pergi folder baru tdi .klik file tu and akan kuar folder private secara automatik 
     macam nii  ..
 lepas tu ,apa lagi pergi amek segala file ,gambar yg rahsia tu tadi masukkan dalam folder private .




6 . .klik lagi skali file yg mula mula klik tdi tuu .

7 .dia akan kuar command hitam  yg bertulis 
          'are you sure want to lock this file
anda taip  Y . sebagai yes ..

 8.bila folder private dh hilang .itu bermakna file dh pon di lock 
  
* opss ! tpi kena ingat lah lepas dah bukak guna password tu .tutup lah balik dgn guna cmmand atas tdi tu dgn YES .


makasihh .kita dh lapar .bye 
toodles :);


















new past