another chance to change .(hijrah)
Thursday, 4 June 2015, ϟ 0

Assalamualaikum dan hai .


Sering kali antara kita tersekat untuk membuat sesuatu tapi terhalang dengan sesuatu yang lain .last last kat point tu je .tak move on . sebagai  contoh eh . wanita belum berhijab atau menutup aurat sempurna tapi dalam hati nya ada perasaan ingin sempurna kan solat lima waktu dengan  begitu kuat tapi kerana dia belum sempurna menutup aurat dan dia tak rasa layak untuk sempurna kan yang lain .


Pause kejap .
Pernah dengar kata –kata  “ tak mampu buat semua ,jangan tinggal semua” ..
Kata kata ni sangat aku setuju .kesempurnaan dalam mentaati Allah kita tak kan dpt dalam ibadah . kita hamba yang sentiasa berdosa  dan hina . Jadi mana mana kebaikkan yang terlintas ,buat lah dulu .sebab gerakkan dan sistem badan manusia Allah yang kawal termasuk gerak hati . jika terlintas itu tak mustahil tanda kasih dan sayang dari Dia untuk kita kembali kepada Nya  .sama macam kes atas, dekat surau luar  banyak aku jumpa yang belum menutup aurat tapi solat nya terjaga .terfikir sendiri . memang kita tak layak nak judge orang sebab kita rasa kita sempurna . jangan  !!! didik hati untuk bersangka baik pada manusia  .which is aku pon tengah mencuba . Aku pernah baca Solat itu akan sempurna kan kehidupan kita dan akan membawa kita menjadi yang lebih baik .insyaAllah  ;)

Aku rasa tak mustahil kita selalu tunggu sesuatu kebaikkan yang kita rasa sempurna untuk sempurna kan kebaikkan yang sedang terlintas untuk kita gerakkan . haaaa faham tak maksudnya ?


Sebagai contoh  “ nanti kawin, baru pakai tudung”
Hmm perasan tak ada antara kita meletak satu tempoh masa untuk hidayah itu masuk ke dalam hati kita .wal hal perkara tu dah terlintas dekat hati .kenapa kita menetap tempoh masa kebaikkan untuk sesuatu sedangkan kita mampu ? . Hidayah itu sudah lama ada untuk diri kita . tapi macam mana kita benarkan dia masuk dalam iman kita . begantung pada diri kita .Allah itu Maha Mengasihani sedang kan sebelum memula kan sesuatu surah kita akan bermula dengan kalimah bismilla hirahman nirrahim , yang bermaksud Dengan nama Allah yang maha pengasih lagi maha Mengasihani . J think .
So Sama jee . kita rasa nanti kawin baru nak pakai tudung .dah tu dosa dosa yang sebelum kawin kita nak suruh siapa tanggung  ? Yang paling dekat adalah Ayah kita , dia yang kena menanggung ,kita pon tak telepas tanggung azab nya di akhirat   .hmmm kita kata kita sayang dia .tapi hakikatnya kita tikam dia dari belakang dengan bagi dosa dosa kita pada dia . Padahal kasih sayang dia pada kita tak pernah berbelah bagi .. huh sedih ,ada orang potong bawang ke ?

Wanita senang masuk syurga senang juga masuk neraka . kehidupan di dunia penuh dengan permainan tipu daya , helah .kita ada sifat cinta kan dunia tapi takut mati . Nauzubillah ! . tetaplah kita cuba jadi hamba yang terbaik .setiap cubaan kita Dia Nampak J .kata seseorang yang aku kenal ,sedangkan daun nak gugur pon Dia mengetahui apa ntah lagi isi hati hamba nya kan . jadi Sentiasa bersedia dengan keadaan sekeliling sama ada dari mannusia atau dari segi keadaan semuanya mempengaruhi kita  jadi kita sentiasa kena prepare  jika ada tembok yang dtg menghadang kita untuk move on dari kejahilan lampau kita . akan ada yang begini dan yang begitu .proses ini tak mudah . 

either saya sendiri mengalami proses yang tak berapa nak kuat. kita perempuan .terbawak dgn fesyen kawan kwan dn keadaan sekeliling .jadi  penghijrahan dari segi berpakaian tu akan turn on dan turn off sekejap kejap betul kejap tak betul ,mana yang singkat tekad untuk labuh kan , mana yang kurang kita cuba untuk penuh kan , mana yg lambat kita cuba cepat kn  mana yang terlalu sayang kita biasa biasa kan je .so semua berjalan dalam keadaan sederhana .alhamdulillah , akan ada yang pergi dari kita atau kita yang terpaksa pergi dari diaorang itu untukebaikkan  kita .buat apa kita nak bersama dgn orang yang tak menyokong kita dan berprangsangka dgn kita. so its better  tinggalkan orang mcm gini . dgn manusia susah kita  nak deal n suruh dia paham kita pon .MasyaAlllah . payah!! So keep trying to be a better Muslim . tak nak ke nanti semasa penghintungan Amal . Ya mutakahbir memanggil nama Mu dan berkata
Awak telah melaku kan yang terbaik di dunia , pilih lah pintu syurga mana yang awak nak masuk??
SubhanaAllah ,semoga kita antara orang orang yang terpilih untk menjadi penghuni syurga Nya Allahuma Amin .



Kesimpulannya , setiap kebaikkan yang terlintas walau sebesar zarah jangan kita malu untuk gerak kan . sempurna kan sementara masih ada nyawa .walaupon dengan memberi sedekah dengan duit ,tak mampu bagi dengan duit dalam bentuk kata kata yang baik juga di kira satu sedekah .sebab untuk tunggu sempurna yang lain sampai bila lah tak sudah . insyaAllah . kita cuba yee berjihad melawan nafsu  .





*post ini adalah pendapat saya sendiri , peringatan untuk saya sendiri apa yang terlintas dan apa yang pernah terjadi dalam kehidupan saya sendiri . semoga perkongsiaan yang sikit ini mampu membuat kita berfikir dan mentarbiah jiwa kita .. InsyaALLAH .











3 hari 2 malam di Pulau Tioman (tekek ,salang )
Friday, 29 May 2015, ϟ 0



Assalamualaikum, hai .



3 bulan sebelum ….
kakcik : Lepas presentation Latihan industri   nak tak pergi pulau tioman , kalau nak standby duit dalam rm350 .
Aku pon gigih mengumpul duit hari demi hari .kais pagi makan pagi kais petang makan petang ,makan malam dan tengah malam .hehe  ..


2 hari sebelum
Masing masing sibuk report final tapi dalam fikiran ku sudah terbayang kita berasmara di tepian pantai .
Aku berulang kali Tanya suhaila jadi ke tak .sampai nak naik boring orang tu .kalau boleh tak nak tenguk whatsapp aku langsung  punya excited katako .  malam sebelum balik muadzam shah aku takada lah excited sangat tapi aku punya beg cukup dua dah dia punya packing .puas aku  buang mana yang tak perlu ,lepas tu kutip balik ,masuk kan balik :)' .eh hello , sebab semua penting .aku kalau boleh nak bawak satu bilik ni .


Sampai hari present aku tanpa sedikit cuak pon untuk present laporan akhir . ala lagipon masa practical aku adalah pekerja contoh bagi pekerja  tetap yang lain . so no regret .huhu .
Okey habis . tapi baru habis mukhadimah . belum masuk cerita kat Tioman lagi .

lepas present ,tembok Muadzam shah : ) 


Kitaorang plan stay kamsis jela satu malam dan esok nya gerak pagi . Feri di jangka tiba di jeti Tanjung gemuk  dalam lingkungan jam 11 pagi .So dari muadzam lebih kurang  1 jam setengah untuk ke jeti Tanjung Gemuk . Tiket berharga rm 35 untuk orang orang yang cute . pergi sahaja . makna kata pergi balik adalah rm 70 lebih la .

Perjalanan ke Pulau Tioman dalam tempoh masa 3 jam .  tambah pulak duduk atas layan feeling . I memang suka layan feeling seserang  jejiwang karatzzz tambah pulak bila tenguk pulau pulau yang terpencil tak  ada penghuni .time tu aku mula teringat la cerita Kaho Na Pyar Rehe . mula la aku terberangan aku kat situ dengan si kekanda hati . muntah .. :)


Banyak jugak kampong kampong dekat tioman ni masa feri ni berhenti . antara nya Kg Genting ,Kg Paya,Kg Air Batang ,Kg Tekek ,Kg Salangdan Panuba untuk orang honeymoon sesuai la kot .kata nya private sikit . nanti I nak heret hubby I masuk sini .gatai naaa =)'


jangan berangan sangat wani -,-



jemaah dah sampai  !


Sesampai ke kampong Tekek perkara pertama yang aku impi kan adalah makan . makan dan makan .laparrr  mcm tak makan seminggu .
Kitaorang makan dekat kedai Pak …… makan murah dekat sini .biasa orang cakap makan dekat pulau ni mahal .memang betul pon .tapi nasib kedai ni depan jejantas kena lintas dalam dua tiga langkah sampai kiaorang makan untuk alas perut je . nasi putih ,lauk ayam  ,tea ais dapat rm 4 je .kebetulan dekat  Kg Tekek ni .Ada kenal seorang trainer diving memang rapat lah . wanie cik ni nak masuk 20 kali pergi tioman . memang dah kenal lah orang orang kat sini .baik sangat .walaupon busy tetap luangkan masa untuk join dan ajar kitaorang . huhuhh .








Sesampai chalet yang indah lagi permai kitaorang ambil yang dekat dengan pantai . untuk bilik aku berharga rm 150 satu malam . ada tiga katil dan satu bilik mandi . untuk yang tak kesah dan  tak mengapa lah kalau bilik kecil macam kitaorang ambil ni . ada juga chalet untuk family . 
istanaaa kami :) hewhew . 


Sampai je bilik pekara pertama yang kita lakukan lepas letak barang tak sampai 3 minit  ialah menyewa besikal  untuk round2 kampung pulau juara atas bukit sana satu jam rm5 ajew . .. pehhhhhh mengah naik bukit .aku rasa basikal yg aku bawak berjalan ,bukan basikal membantu aku bersiar2 .!. tpi cantik view laut dari atas bukit Kg Juara tu

ini masa dekat restoren kampung juara .


Selepas berpeluh2 dalam pukol 4 kitaorang turun pantai .. pantai nak snorkeling . . memang kami tak membuang masa dgn tidur dan berehat . memang balun habis2 . bebeza dgn waktu belajar . time free kitaorang lebih suka tido dari buat akhtiviti .  
Jaga jaga kitaorang snorkeling untuk permulaan di tepian pantai je .haha Nampak apa ? Nampak batu putih tu jeee .pebenda snorkeling yee ?

alololoo bukan main lagi . 
untuk sekali snorkling full set dengan pakaian 



amboiii main bola je pon .dia punya seronok macam umur budak 3 tahun semua nya .


semoga persahabatan ini mampu bertemu semula di Syurga :)'




untuk wanita muslimah untuk mandi kita mestilah  siap siapkan 

1.Baju lengan panjang berwarna gelap  lagi bagus la ,kalau boleh melepas punggung . 
2.Seluar yang berwarna gelap pon bagus .ini untuk tidak menampak kan sebarang aset ye girl girl           semua , 
3.Bawak stokin lebih untuk yang nak snorkeling pakai stokin .lagi bagus menutup aurat dekat mana       pon :)'
4.Pakai inner neck atau pon tudung syria untuk yang bertudung . 
5.Bawak spare getah rambut kalau tak nanti terpaksa pakai yang basah berhari -hari . :) 
6 Bawak syampu sikit untuk hilang kan kasar rambut yela sebab kena air masin kan . kehalusan rambut kena jugak jaga .hahaha kalau tak kusut bila ko balik rumah .
7.peh peh beg plastik jagan lupa untuk letak baju kotor atau baju basah . penting ! . =)'


 kita orang dari pantai berenang renang ke tengah untuk melihat hidupan laut yang sangat cantik MasyaAllah . tapi aku kerap kali terapung memandang langit dari memandang ikan yang indah di bawah . kiteee takutttt lagi laaaaaa … haha .tapi selepas di yakin kan oleh komander komander aku terus aku berjuang menyelam tenguk ikan2 . subhanaAllah.

Malam tu kami berhiburan makan pizza di ……..  lepak tepi pantai menyaksikan bintang bulan .semestinya orang yang paling jiwang ialah aku . makan pizza .sedappppp !






Hari ke dua
Sedikit rushing lah sebab nak kejar feri pukol 1 last last  dpt naik kol 3 untuk ke kampong  Salang . sebelum itu sempat lah besarapan pagi sekitar jam 8.30 pagi tepi laut biruuuuuu . auw auw .

Makan roti dan tea panas je rm 8.00 .mahal  . bawak roti sendiri bagus .hehe 


lepas tu kitaorang terus ke Marine Park pejalanan sekitar 10 minit dari chalet kalau naik kereta sewa situ sepuluh ringit sekepala .
Dekat sini lagi best ko tenguk ikan besaq macam belut pon ada ,nemo nemo . time kat sini aku dah hilang arah .tak ada tenaga sangat nak terkinja berbanding hari sebelum .snorkeling kat sini best sebab Taman Laut kan .hanya di Kampung Tekek je ada Taman laut . lebih kurang satu jam ada kat taman laut balik pantai naik bot untuk ke pulau Rengis .tempat famous orang snorkeling . tapi aku ni awal awal lagi dah muntah oren dah .mabuk laut  .berpusu ikan datang makan muntah aku .kenapa ? sebab ada roti yang pagi tadi tak hadam .heehehee . namun aku tetap lah bersemangat .arus air kat sini deras nak2 masa tu hari nak hujan hati hati lah kalau nak snorkeling sini .ada yang diving nampak shark .wuhuuu . aku tak cakap banyak .banyak diam je duduk atas,Yang lain pulak seronok snorkeling  .muntah tiada kesudahan . tapi dengan semangat waja kita kuatkan hati untuk turun sekejap tenguk dasar laut .bila turun SubhanAllah lagi cantik  dari dekat taman laut . Dalam air aku boleh tergamam

Hari nak hujan  menandakan kita kena balik ke darat . so perjalanan balik atas bot  tu air memang memukul2 pipi la kan .. aku rasa macam kena tampoooo .,dah la baru lepas muntah ,kena tampo pulak . . hahha ,sampai je darat, hari cerah balik .eeh eh ,nak kena patah balik pergi pulau tadi ke ? heheh .memang tak lah .jadi sepanjang diTekek 4 kali jugak la kita snorkling :)

Balik bilik packing barang untuk bertolak ke Kampung Salang .pejalanan mengambil masa dua jam .time ni paling seronok nak petang matahari pon nak jatuh .so duduk pulak depan hujunh feri . memang diam je aku time tu . . banyak berfikir tentang kebesaran Allah juga sebenarnya dan layan feeling hindustan . 


Sesampai di Kampung salang kita stay di salang Indah, memang indah nya . !! dah letak barang siap siap untuk minum petanggg .. besttttt !!!
rumah kita orang yang atas tuuu .:)






makan malam terakhir kami :)'
sotong bakar berharga rm 12.00 seekoor 


Dekat sini kitaorang tak buat aktiviti apa pon Cuma banyak berjalan dan lepak tepi pantai .malam terakhir kami diisi dengan makan malam yang sangat menyeronok kan . yela borak sampai kedai kosong .yela lepas ni kebarangkaliaan untuk lepak lagi belum tentu ada masa lagi .sorang tinggal dekat Melaka .sorang kota tinggi ,sorang chini . memang manfaatkan waktu bersama habis hbisan 




Hari sebelum balik kita bersarapan pagi di gerai nasi lemak rm 6.00  . sekali dengan ayam hokayyyy .sedap lah jugak ! ..

Duduk lepak buai tepi pantai . moment-moment terakhir ini di isi dengan ambil gambar lah kan .


Sebelum betolak balik menghadap reality hari hari seterusnya ….

So pendapat aku sesiapa yang nak pergi antara Kg ni .disarankan pergi kg Tekek sebab ada Taman laut . so Tak rugi .boleh pergi dua kawasan.ehhe







*Aku suka kan laut dan pantai .lebih banyak kita berfikir tentang kejadiaan alam  .sebab benda yang kita jarang dapat bila kita dapat ia membuat kita berfikir tentang kebesaran Allah kejadiaan langit dan bumi ,lautan .kerdil nya diri kita ni . so tak salah kita spend masa untuk diri kita.dekat dekat pon takpa .:)'  tapi ini pendapat aku la : )







thanks for reading :)

















new past